Program 2021

Versus 2021 er dessverre AVLYST på grunn av pandemien. Vi ses i 2022!

Fredag 5. februar kl 18.00

Stumfilmkonsert: Peter Pan (1924)

Fyrverkeriet kulturhus, Raufoss

Årets utgave av Versus åpner med stumfilmkonsert i Fyrverkerisalen, Raufoss, med nyskrevet musikk!
På lerretet ruller Peter Pan (1924) med nydelige Betty Bronson i tittelrollen. På scenen sitter musikksjangerdronningen Tuva Livsdatter Syvertsen, Valkyrien-trommis Martin Langlie og Megalodon Collectives impromusiker Karl H. Bjorå. Sammen har de komponert musikk spesielt for denne filmvisningen: En rocka folkejazz-versjon med powerbeats og halsbrekkende musikalske saltomortaler for den som tør!

NB! Kun forhåndssalg av billetter. https://checkout.ebillett.no/155/events/1225/purchase
Stumfilmkonsert : Peter Pan (1924) | Facebook

Lørdag 6. februar kl 11.30-12.30

Heterohelvete

Nettarrangement

Brått en dag må Erika se den største heteroklisjeen av dem alle i øynene: at mannen forlater henne til fordel for en femten år yngre kvinne. Og hun som trodde at hun og Jan hadde noe eget, at de var annerledes enn alle de andre heteroparene.

Også Henning har forsøkt å gjøre noe annet. Han vil være mann på en annen måte. Men etter nok et havarert forhold til en kvinne begynner han å lure på om han i stedet må finne en partner av samme kjønn, om han skal ha en sjans.

Wencke Mühleisen og Geir Gulliksen gyver begge løs på heteroseksualitetens rammer og reisverk i sine romaner av i fjor, Redd deg selv, lille hjerte og Bli snill igjen. Som boktitlene deres vitner om, gjør de det med en nådeløs ømhet. Vi har invitert dem til en samtale om hvorfor alt går til helvete, og om det er mulig å gjøre alt på en annen måte. Samtalen ledes av Siri Lindstad.

Lørdag 6. februar kl. 12.45-13.45

Side om side med Audre Lorde

Nettarrangement

«Du trenger ikke være meg for at vi skal kunne slåss side om side,» sa forfatter og aktivist Audre Lorde. Og bra er det, for ingen vil noen gang kunne bli som henne. Få har som Lorde sett verdien av felles politisk kamp på tvers av alle identitetskategorier og erfaringer.

I år kommer endelig romanen hennes Zami (1982) på norsk, i tospann med Hvem sa det var enkelt. Dikt i utvalg. Lorde kalte romanen selv en «biomytografi», en hybrid av biografi, diktning og mytologi. Her får vi høre om oppvekst i New York, i 1930- og 1940-årene, om livet som en svart, lesbisk kvinne fra fattige kår, og om veien mot en tilværelse som en av USAs viktigste feministiske stemmer. Men først og fremst er det en bok om fellesskap, enten det er som venner eller kjærester.

Sammen med Knut Ofstad står Johanne Fronth-Nygren for den norske oversettelsen av Zami. Hos oss møter hun Grace Tabea Tenga, psykologistudent, danser, aktivist og kunstkritiker, til en samtale om Audre Lordes betydning også i dag. Samtalen ledes av Siri Lindstad.

Lørdag 6. februar kl. 14.00-14.45

Gentleman Jack og den gåtefulle dagboken

Nettarrangement

Du har sikkert sett henne svinge med spaserstokken og hilse mot hatten i tv-serien som bærer hennes navn. Plutselig vet alle hvem Gentleman Jack er.
Eller gjør vi egentlig det?

Yvonne Haugen jobber med animasjon, webutvikling, tekstarbeid og visuell kommunikasjon. Dessuten er hun en av mange frivillige i et internasjonalt prosjekt som jobber med å tyde og transkribere dagboka til Gentleman Jack, eller Anne Lister, som hun egentlig het. Hun levde fra 1791 til 1840 og var en ekstraordinær Yorkshirekvinne som ikke lot tidens normer stå i veien for drømmene sine. I en tid hvor menn rådet, var hun bestyrer av Shibden Hall og alle dens leilendinger. Hun var en politisk aktiv og kunnskapssøkende forretningskvinne, en globetrotter og fjellklatrer, som blant annet besøkte Norge, og som var den første til å offisielt bestige Vignemale i Pyreneene.

Og så skrev hun dagbok, delvis i kode, der hun blant annet fortalte om sine stormende forhold til andre kvinner.

Velkommen til et foredrag om det nitidige, men spennende arbeidet med å tyde dagboka, og et møte med Yvonne Haugens fornøyelige animasjoner.

Lørdag 6. februar kl. 15.00-16.00

Tausheten

Nettarrangement

De lever helt ulike hverdagsliv, Arnstein og Damjan. Arnstein er plutselig alene på slektsgården i Trøndelag, etter at kona tok med ungene og dro. Bare moren hans finnes der ennå. Damjan lever et urbant liv i Oslo, med kjæresten Filip som han kanskje skal flytte sammen med. Men så skrives moren ut fra psykiatrisk avdeling, og noen må jo ta vare på henne.

I 2020 kom Jan P. Solberg med sin andre roman, Du skal være tro, mens Bruno Jovanovic debuterte med Etter hvert vil øynene venne seg til mørket. I begge bøkene truer hemmeligheter og fortielser med å ødelegge hovedpersonene. Vi har invitert Solberg og Jovanovic til en samtale om mødre og sønner, kjærlighet og ansvar, tilhørighet og kvelende taushet. Samtalen ledes av Siri Lindstad.