Festivalgjest 2019: Ylva Ambrosia Wærenskjold

Versus – Skeive litterære dager

Publisert av Siri Lindstad · 30. november kl. 11:51 · 

– Det finnes få fortellinger om lesbiske par. Det er viktig å skrive om periferien som om det er sentrum. 
Det sa Ylva Ambrosia Wærenskjold (f. 1988) da debutromanen hennes Kom hjem når sorgene har løpt forbi kom ut i 2013. Den begynner som en intens kjærlighetshistorie mellom to kvinner, Heli og Karin, et forhold som etter hvert blir mer og mer destruktivt og voldelig. Samtidig er det et lite barn involvert i historien.

– I det lille, helt konkrete som skjer mellom to mennesker ligger små forskyvninger som fort blir til overtramp og kan gå videre til overgrep. Jeg ønsker å si noe om omsorgssvikt og maktmisbruk i relasjoner, temaer jeg er veldig opptatt av.

jeg blir sittende så lenge. lener til slutt hodet mot stolen og sovner. krabber opp i sengen og da jeg våkner er rommet flommet over av dagslys. neste gang jeg våkner ligger du ved siden av meg, vi åpner øynene nesten samtidig. dine er mørke uten bunn og da de glir over den gulblå haka mi hører jeg meg selv si: det gjør ikke så vondt. det løper en trekning over ansiktet dit. hur kan du säga så

Også diktsamlingen Syv somre og femten vintre som kom i 2016, er en fortelling om en barndom preget av vold og overgrep. Men det er også en kjærlighetshistorie.

Kjære kjærest, sier jeg
Jeg har lært meg å elske deg med begge hendene

Ylva Ambrosia Wærenskjold møter du under Versus – Skeive litterære dager 2.-3.februar 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *