Festivalgjest 2019: Martine Næss Johansen


Martine Næss Johansen (f. 1990) er for tiden en av de mest sentrale skikkelsene i det skeive litterære miljøet. Ikke bare er hun en av landets fremste slam-poeter, og har gitt ut to romaner, men hun er også redaktør for det skeive kulturtidsskriftet MELK og mikroforlaget littMELK sammen med Anna Nafstad. 
Johansen debuterte i 2015 med romanen Hvite jenter kan ikke synge blues, der vi møter June, en gitarspillende bluesmusiker.

Det er fredag. Gitarbagen over skulderen. Vil rekke lunsjpausen til kaféansatte på Løkka. Sjekker mobilen. Tre minutter til bussen kommer. Alarmen går. Mobilen er fortsatt i slumremodus. Jeg glemmer alltid å skru den av. Leter i ytterlomma på bagen de siste meterne bort til busskuret. Skvetter idet jeg løfter hodet og ser Johanne stå der. Stille, avventende. Det er ikke første gang hun venter her om morgenen etter en våt natt på byen der hun har forlatt meg til fordel for Thomas. Jeg burde ha visst at hun kom til å være her.

Vi møter både Johanne og June – og også Thomas – igjen i Johansens neste roman, Lykkelige mennesker har ikke bikkje, fra 2018.

De gjør alt to ganger. Henter inn tapt tid. Åpner ølflasker. Åpner flere. Flytter seg bortover gulvet uten å merke det, før noen stanger hodet i en dørstokk. De lager fest for to på soverommet. Drikker, danse og har seg både over og under dyna. Diskuterer kvaliteten på madrassen, EU-medlemskap og arbeidsforholdene ved kiosken der Johanne er tilkallingsvakt denne uka.

«I dag skal du faen meg ikke arbeide. Faktisk burde du aldri gå på jobb igjen,» sier June.
«Hva skal jeg gjøre isteden?»
«Være kunstner. Være forelsket i en kunstner. Være kvinne og forelsket i en kvinne. Vi to er slike som burde lede an i en revolusjon et eller annet sted.»

Og ikke nok med at hun kom med ny roman, slapp Martine Johansen i 2018 også Den store SLAM!boka – en innføring i SLAM!poesi sammen med Guro Sibeko.

Martine Næss Johansen møter du under Versus – Skeive litterære dager 2.-3.februar 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *