Festivalgjest 2019: Rune Christiansen

Rune Christiansen (f. 1963) er en prisbelønnet forfatter, med 10 romaner, 12 diktsamlinger og en essaysamling bak seg så langt. I 2014 fikk han Brageprisen for «Ensomheten i Lydia Ernemans liv», og ble nominert igjen i 2017 for sin nyeste roman, «Fanny og mysteriet i den sørgende skogen».

Her møter vi 17 år gamle Fanny som mister foreldrene i en ulykke. Hun blir boende alene i huset i skogen, og igjen er ensomhet et framtredende tema. Fanny sørger, isolerer seg, skader seg selv.

Men Fanny er ikke helt alene. En av dem hun møter, er Karen, som en dag punkterer sykkelen utenfor huset til Fanny, og det utvikler seg et forhold mellom de to.

Mobilen, som var skrudd på lydløs, blinket foran henne på pulten. Det var en melding fra Karen, som lurte på om de skulle møtes lørdag morgen. Skulle de kanskje kjøre en tur til havet? Fanny ville svare. Hun trykket på skjermen og merket først nå at hun blødde på fingertuppen, ikke noe å snakke om, men den hersens spikeren irriterte henne. Hva hadde hun tenkt?

Folkeeventyret Den rettferdige firskilling, som også gjenfortelles i romanen, er et slags utgangspunkt for hele historien om Fanny.

– Da jeg for et par år siden leste eventyret på nytt, fikk jeg ideen til å bytte kjønn på hovedpersonen fra gutt til jente og skrive det om – bare som en øvelse. Selv om det var lite jeg trengte å forandre, skiftet det likevel valør. I eventyrene er det sjelden jenter har en sånn rolle, ofte er de prinsesser som skal målbindes, fortalte Rune Christiansen i et intervju.

Rune Christiansen møter du under Versus – Skeive litterære dager 2.-3.februar 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *