Et besøk i Rue de Fleurus nr. 27

Hadde Brit Bildøen vært gjest hos forfatteren Gertrude Stein, hadde hun måttet sitte på kjøkkenet. For mens mannlige forfattere, kunstnere og andre kulturmennesker ble invitert inn i Steins litterære salong, ble kvinnelige gjester henvist til kjøkkenet, der Steins livspartner Alice B. Toklaas regjerte.

I essaysamlingen Litterær salong peker Bildøen på hvordan et kvinnelig publikum i dag har kuppet de litterære salongene. I vår tid er kvinner i flertall på alt av litterære arrangementer, og det er stadig flere kvinner som skriver. Men likevel er det fortsatt mannlige forfattere som kanoniseres og favoriseres.

Når Bildøen i essaysamlingen selv inviterer til litterær salong, er det imidlertid bare kvinnelige forfattere som slipper til. Og salongløve nummer 1 er Gertrude Stein. I 1920-årene summet det i salongen hennes på Rue de Fleurus nr. 27 i Paris, av kunstnere som ville se og bli sett, og Steins egne verk ble flittig lest og diskutert. I dag er det imidlertid få som leser Gertrude Steins bøker. Burde vi begynne å gjøre det igjen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *